Mijn favorieten

Actuele informatie


Klik hier voor het meest actuele nieuws.


06-04
Landelijke NVM Open Huizen Dag
13-02 Maatregelen uit akkoord voor de woningmarkt
Het pakket maatregelen moet een impuls geven aan de bouwsector en voor doorstroming op de woningmarkt zorgen. Er komen strengere hypotheekregels en de heffing voor woningcorporaties wordt afgezwakt. Het kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben een akkoord bereikt over de woningmarkt.
Hier de belangrijkste maatregelen op een rij:
  • De btw op renovatie gaat van 21 procent naar 6 procent. Deze maatregel geldt voor een jaar en gaat in op 1 maart.
  • De huren stijgen, boven de inflatie, geen 6,5 procent, maar maximaal 4 procent. De precieze percentages hangen af van het inkomen.
  • De verhuurdersheffing voor woningcorporaties daalt van 2 miljard naar 1,75 miljard.
  • Mensen kunnen een tweede hypotheeklening afsluiten tot de helft van de waarde van de woning en een looptijd van 35 jaar. Die tweede lening kan niet van de belasting worden afgetrokken.
  • Er wordt 150 miljoen euro in een fonds voor energiebesparing gestopt.
  • Er komt 50 miljoen euro vrij voor een speciaal fonds voor startersleningen; was 20 miljoen euro.
  • Huurders die er op inkomen achteruit gaan, krijgen onder bepaalde omstandigheden huurverlaging.
  • De huurhoogte wordt niet gekoppeld aan de WOZ-waarde. Punten gaan de huur bepalen.
  • Het wordt aantrekkelijker gemaakt om lege kantoorpanden om te bouwen tot woonruimte.
  • Institutionele beleggers krijgen meer ruimte om woningen van corporaties te kopen. Bron: ANP
07-02


 
Het kabinet gaat bezien of de plannen voor de woningmarkt kunnen worden aangepast.
Dat bevestigen bronnen aan NU.nl na berichtgeving van RTL. Minister Stef Blok (Wonen) is voor de plannen met de hypotheekrenteaftrek, verhuurdersheffing en huurverhoging afhankelijk van het CDA, aangezien PvdA en VVD geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. Donderdagochtend is er bij de fractie van het CDA, voorafgaand aan het debat over de huurverhoging, topoverleg geweest tussen Blok, minister Dijsselbloem (Financiën), CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma en CDA-Kamerlid Raymond Knops.
Verzacht
Tijdens het overleg hebben Buma en Knops duidelijk gemaakt dat zij de plannen alleen kunnen steunen als de plannen rond verhuurdersheffing en huurverhoging worden verzacht. Volgens de christendemocraten dreigen met de kabinetsplannen de investeringen door de corporaties helemaal stil te vallen.
Mogelijk is er in het overleg ook gesproken over de hypotheekrenteaftrek. Het CDA in de Eerste Kamer riep Blok al eerder op om de aflossingsregels te versoepelen. Dijsselbloem liet weten dat dit niet kan, omdat Brussel Nederland dwingt om de hypotheekregels aan te scherpen.

Haast
Blok heeft haast, want de wet om de huren te kunnen verhogen moet op 1 juli al in werking treden en vanwege de voorbereiding al op 1 maart door beide Kamers zijn aangenomen. Huishoudens tussen de 33.614 en 43.000 euro gaan 2,5 procent meer huur betalen, inkomens boven de 43.000 6,5 procent.
Verhuurdersheffing
De oppositie liet eerder deze week al weten moeite te hebben met het behandelen van deze wet, omdat over de invulling van de verhuurdersheffing pas later in de maand duidelijkheid komt.
Deze verhuurdersheffing moet jaarlijks twee miljard opleveren van de woningcorporaties. De oppositie wil de verhoging en de heffing in samenhang kunnen beoordelen. "Eigenlijk worden we in een debat gedwongen dat we helemaal niet kunnen overzien", aldus Knops dinsdag. Hij stelde toen al voor de verhuurdersheffing te verlagen. "Voor elke miljard dat de corporaties kunnen investeren, kunnen ze twintig miljard lenen om de bouwcapaciteit te versterken."

Eerste Kamer
De Eerste Kamer floot Blok eind vorig jaar al terug over de verhuurdersheffing. Volgens de Senaat moet de minister eerst duidelijk maken hoe het investeringspeil van de woningcorporaties na invoering van de heffing op niveau kan blijven.
Blok zegde toe hier voor 1 maart duidelijkheid te geven. Hij heeft altijd gezegd dat de twee miljard die de verhuurdersheffing moet opleveren overeind staat. Bron: www.nu.nl
10-01 NVM: ruim 30% meer verkopen in het laatste kwartaal
Het uitstekende laatste kwartaal van 2012 heeft de verkopen op de woningmarkt in het afgelopen jaar bijna goed gemaakt. In het vierde kwartaal werden naar schatting bijna 34.000 woningen verkocht, waarvan ruim 25.000 door NVM-makelaars. Dit is 31,8% meer dan in het derde kwartaal.
Uiteindelijk zijn er over heel 2012 circa 115.000 woningen verkocht, waarvan ruim 85.000 door NVM-makelaars. Dat zijn er 4,1% minder dan een jaar geleden. De prijzen staan blijvend onder druk: gemiddeld wordt een woning nu voor 207.000 euro verkocht, 6,7% minder dan een jaar eerder. Sinds de kredietcrisis zijn de woningprijzen gemiddeld met 15,9% gezakt. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar (voorlopige) analyse van de woningmarkt over het vierde kwartaal van 2012, die vandaag wordt gepresenteerd. Bron: NVM
Om het volledige artikel te lezen, klik hier
10-01 Duidelijkheid in financieringsregels is positief
NVM-voorzitter Hukker is positief over het feit dat er meer politieke duidelijkheid is over de financieringsregels voor woningkopers. “De markt is de afgelopen jaren geplaagd door allerlei spookverhalen over de hypotheekrenteaftrek en financierbaarheid. Consumenten kunnen langzamerhand de feiten van fabels onderscheiden.
De nieuwe regels per 1 januari 2013 houden in dat een annuïteitenhypotheek verplicht is. Wil de huizenbezitter nog in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek, dan zal hij dus moeten aflossen. Binnen die voorwaarde is er veel mogelijk, zelfs voor consumenten met een tijdelijk arbeidscontract. Wie kan aantonen dat hij of zij de afgelopen drie jaar een stabiele bron van inkomsten heeft gehad en een werkgeversverklaring van de huidige (tijdelijke) werkgever kan overleggen, komt in principe in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bron: NVM
Om het volledige artikel te lezen, klik
hier
07-12 Meer tijd voor omzetten hypotheek
De termijn wordt verlengd tot 1 april 2013. Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) heeft dat vandaag aan de Eerste Kamer laten weten.
29-09 Landelijke NVM Open Huizen Dag
12-09 Landelijke verkiezingen